De eerste stap in de energietransitie is energie besparen, bijvoorbeeld door te isoleren. Wat we niet gebruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Daarnaast is isoleren belangrijk om ons voor te bereiden op verwarming zonder aardgas. In het algemeen betekent dat dat gebouwen warm gehouden moeten worden met een lagere temperatuur. Dat kan alleen als er goed geïsoleerd is, minimaal energielabel B. De gemeente ondersteunt inwoners, bedrijven en organisaties bij het verduurzamen van hun huizen en gebouwen.
Energietransitie
Vóór 2050 gaat Nederland over op duurzame energie, zodat de aarde ook voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft. Dat staat in het Klimaatakkoord. Iedereen heeft hierin een rol: inwoners, bedrijven, organisaties, de gemeente, provincie en de rijksoverheid. Samen maken we het verschil.
Ook de gemeente Hillegom werkt mee en wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat we alle energie die verbruikt wordt ook duurzaam opwekken, binnen de eigen gemeentegrenzen. Zonder dat er fossiele brandstoffen voor worden gebruikt zoals aardgas, olie en kolen.
Dit betekent dat we in 2050 onze huizen niet meer met aardgas verwarmen en in 2030 zelf een flink deel van onze stroom duurzaam opwekken. Ook moeten we voortvarend aan de slag met energiebesparing en isolatie van onze huizen. Want wat we niet verbruiken hoeven we ook niet op te wekken.
Wat zijn de plannen?
Onze doelen en hoe we deze willen bereiken hebben we opgeschreven in de
- Lokale Energiestrategie (LES)
- Transitievisie Warmte (TVW)
- Uitvoeringsprogramma Energietransitie 2022-2026.
Deze programma’s zijn gebaseerd op de Regionale Energiestrategie Holland Rijnland.
De plannen
Duurzame warmte
We onderzoeken hoe kansrijk en wenselijk warmtenetten zijn in de bebouwde kom. We willen weten welke warmtebronnen voor ons het meest geschikt zijn om warmtenetten te verwarmen. En wat de voor- en nadelen van een gezamenlijk warmtenet zijn.
Daarnaast willen we weten of we in het landelijke gebied duurzaam gas kunnen gebruiken. Dit hangt af van welke duurzame gassen er zijn in de toekomst en van de betaalbaarheid van alternatieven voor gas.
Wijken van het gas af?
De gemeente heeft nog geen wijken aangewezen die komende jaren al van het gas af gaan. Veel hangt af van wat het onderzoek oplevert. Bewoners horen ruim van tevoren wanneer hun wijk aan de beurt is. Per wijk wordt vervolgens een plan gemaakt en samen met inwoners, ondernemers en anderen in de wijk worden keuzes gemaakt.
Duurzame opwek van elektriciteit
In 2030 willen we 38% van de elektriciteit die we verbruiken duurzaam opwekken. Als eerste door daken van huizen, bedrijven en bijvoorbeeld scholen en sportaccommodaties vol te leggen met zonnepanelen. Daarnaast onderzoeken we waar nog meer energie kan worden opgewekt. Bijvoorbeeld door zonnepanelen langs het spoor te leggen of parkeerplaatsen te overkappen met zonnepanelen. Als we maximaal besparen en zonnepanelen op daken leggen, dan hebben we voor 2030 nog 1 windmolen (4 MW) nodig of 15 hectare zonnevelden. Hillegom heeft beperkt ruimte en er gelden strenge regels, dus er moet goed onderzocht worden wat mogelijk en wenselijk is met duurzame energie uit zon of wind. Er wordt samengewerkt met andere gemeenten in de regio. De gemeente wil dat minimaal 50% van de lokaal opgewekte energie ook lokaal eigendom is, zoals bijvoorbeeld het geval is bij energiecoöperatie Hillezon.
Meedenken en meedoen
Meedenken
De energietransitie brengt ingrijpende veranderingen met zich mee. Inwoners en ondernemers hebben een grote rol. Alleen samen kunnen we ons doel halen. Daarom vinden we het belangrijk om met de betrokken mensen gesprekken te voeren over keuzes en dilemma’s en over hoe wij hen het beste kunnen ondersteunen.
In 2021 heeft de gemeente meerdere bijeenkomsten georganiseerd, ter voorbereiding op de LES en TVW.
- Opbrengst meedenksessie lokale Energietransitie 16 juni 2021
- Analyse maatschappelijke haalbaarheid
- Bijlage bij analyse: verantwoording
In de toekomst zullen we vaker met de inwoners om tafel gaan.
Meedoen
U doet al mee als u uw eigen huis verduurzaamt of bijvoorbeeld uw verenigingsgebouw of bedrijfspand. De gemeente ondersteunt met informatie en acties. Deze vindt u op de website van Allemaal Duurzaam.
Maar u kunt meer doen als u wilt. Hieronder enkele mogelijkheden:
- Organiseer een actie met uw buurt of inspireer anderen en laat zien wat u al samen heeft gedaan samen met uw buurt.
- Word lid van Hillezon, de energiecoöperatie van Hillegom
- Word energiecoach. Meer informatie of meld u direct aan via energie@hltsamen.nl.
Meer informatie over het verduurzamen van uw huis vindt u op onze website.