Archeologie
Op sommige plaatsen in Hillegom is erfgoed onder de grond aanwezig, namelijk archeologisch erfgoed. We kunnen dit erfgoed niet zien. We weten wel waar we archeologisch erfgoed kunnen verwachten, omdat we de geschiedenis en de ontwikkeling van Hillegom kennen.
Onderzoek
Als u werkzaamheden gaat uitvoeren, kan het zijn dat u hierbij ook archeologisch onderzoek moet doen. Of u een onderzoek moet doen, staat in bestemmingsplannen. De bestemmingsplannen van de gemeente staan op ruimtelijkeplannen.nl. Daar is in te zien of op een bepaalde plek onderzoek nodig is.
Bij een vergunningsaanvraag controleren wij dit onderzoek. De Omgevingsdienst West Holland doet dit namens de gemeente Hillegom. Is het gebied waardevol? Dan kan het zijn dat meer archeologisch onderzoek nodig is. Ook kan het zijn, dat hiervoor eisen in de vergunning worden gezet. In andere gevallen, zoals bij een bestemmingsplanwijziging, vraagt de gemeente Hillegom soms zelf om archeologisch onderzoek.
Het onderzoek moet altijd uitgevoerd worden door een erkend archeologisch adviesbureau. Zij kunnen bureauonderzoek en onderzoek in het veld doen en stellen rapporten op. Een archeologisch bureau doet ook opgravingen.
Toevalsvondsten
Een toevalsvondst is een archeologische vondst die niet tijdens een archeologisch onderzoek of opgraving wordt gedaan, maar toevallig bij graven in de grond. Ook vondsten die met behulp van metaaldetectie worden gevonden worden hiertoe gerekend.
De vinder is verplicht om een toevalsvondst te melden. Dit gaat met een vondstmeldingsformulier. De vondst moet zes maanden beschikbaar gehouden worden voor wetenschappelijk onderzoek.
Bij een toevalsvondst treedt de zogenaamde schatvindersregeling in werking: als de eigenaar van het object niet meer kan worden achterhaald, is de vondst het gedeelde eigendom van de vinder en de grondeigenaar van de plaats waar het object is gevonden.